Hovedverk (1/7)

Bølgen, Amfitrite og sjøfuglene

Plassering: Strandpromenaden, Porsgrunn
Høyde: 4,5 meter
Materiale: Rustfritt, syrefast stål
Kunstart: skulptur, modernistisk figurativ.
Motiv: Havets gudinne, Neptuns hustru med to sjøfugler
Spesielle detaljer: En stor nonfigurativ bølgeform, påmontert figurativ figur og fugler. Den eneste skulptur av sitt slag i Norge.

Historikk
Resultat av en engere skulpturkonkurranse om beste
monument for Porsgrunn by. Konkurransen ble vunnet i 1978, kontrakt med kommunen undertegnet i 1981. Årsaken var blant annet spørsmål om tilleggsbevilgning som måtte behandles i Bystyret. Bølgeformen ble sveiset på Hamisveis i Oslo, indre konstruksjon beregnet av ingeniør Einar Aurskog. I januar 1981 ble Uthaug utsatt for en trafikkulykke, som en tid lammet ham, og monumentet måtte utsettes. Flere feilslåtte eksperimenter ved hjelp av assistenter under Uthaugs sykdom og rekreasjon førte til utsettelse, og figuren ble laget av Uthaug selv, og sveiset fast på bølgeformen i 1985. Avdukningen fant sted våren 1986 på Nordentorget, og ble foretatt av kulturminister Lars Roar Langslet. Bølgen ble siden flyttet flere ganger og står nå på Strandpromenaden ved Porgrunnelven.

Lars Roar Langslet om "Bølgen, Amfitrite og sjøfuglene"
"Vi fikk se en drøm i stål. En kraftfull bølge slynger seg i buespenn opp mot himmelen, med et lysspill som kan gi illusjoner om at selv stålet er blitt gjennomsiktig. Men over bølgen svever Amfitrite, havguden Poseidons hustru, og foran hennes utstrakte arm en sjøfugl med utspente vinger. Hånden hennes berører så vidt fuglen, nesten som Skaperens berøring av Adam på Michelangelos freske. Er det hun som sender fuglen bort som sin budbringer i verdensrommet? Eller er den hennes himmelskip i flukt over havdypene?
Jeg husker hvor glad Jørleif Uthaug virket da dette storslagne monumentet endelig var kommet på plass. Kanskje så han det som et tegn på at han selv omsider var kommet i bane igjen som skapende kunstner, med stålbølgens kraft og sjøfuglens flukt i sitt sinn."

Lars Roar Langslet, i publikasjonen Jørleif Uthaug, Galleri Steen 1997.