Kunstsider

Jørleif Uthaug (1911-1990) eksellerte på nesten alle områder innen bildende kunst, som tegner, maler, grafiker, og ikke minst som jern og stålkunstner. Han utførte en rekke monumentaloppgaver (over 40 i tallet) for offentlige bygg, på offentlige plasser, for skoler, banker og norske skip og var gjennom en årrekke en av de mest benyttede kunstnere i Norge til slike oppdrag.

Hans største arbeider innbefatter glass og materialbilde "Mennesker på en strand", den 10 meter lange og tre meter høye hovedutsmykningen i Troms Fylkestingsal, (1960), det tre meter høye stålmonumentet "Bølgen, Amfitrite og sjøfuglene" i Porsgrunn, den kraftige stålringen "Ekspansjon", som står foran rådhuset i Mandal, stålskulpturen "Hellebard" ved Sogn Yrkesskole, Oslo og fasaderelieffet til DnB i Bergen og den 6 meter høye kobberfiguren "Justitia" på fasaden på Drammen Tinghus.

Andre utsmykninger teller Gravdal sykehus og kapell, Lofoten, Ugla skole i Trondheim, den 8 meter høye skulpturen på Godlia i Oslo. Skipsdekorasjonene innbefatter de seks "sjømannsknutene", messingrelieffer til spisesalen på Royal Viking Sky, hovedutsmykningen på "Vistafjord" (tidligere norske amerikalinje, nå eid av Cunard Line), samt utsmykningene fra vikingtiden og norrøn mytologi for Royal Caribbean Cruise Line skipene "Sovereign of the Seas", "Nordic Empress", og "Song of America."

Jørleif Uthaug holdt en rekke utstillinger i inn og utland, blant annet en stor mønstring av jern og stålskulpturer på Kunstnernes hus i 1979, en stor retrospektiv utstilling på galleri F15, Jeløya, i 1981 og utstillinger av jernskulpturer og malerier i The Laying Art Galleri i Newcastle, England (1964) og Vincent Price Gallery i Chicago (1968). Uthaugs store skulptur "Vital Movement" i tambak ble laget for det amerikanske storkonsernet SS. Kressge i Detroit og plassert der i 1973.

Til Uthaugs 70 årsdag i 1981 skrev Øistein Parman en bok om ham: "Jørleif Uthaug - robust, praktglad, primitiv, raffinert." (Dreyer forlag). Det har vært flere utstillinger av Uthaugs kunst etter hans død, blant annet en stor utstilling av hans malerier og skulpturer i galleri Steen, i Oslo i 1997. Uthaug er representert i de fleste offentlige gallerier i Norge, og store deler av hans grafiske produksjon er innkjøpt av British Museum i London. Han er dessuten å finne i private samlinger i Norge, England og USA.

(Klikk her for biografi i større detalj...)